Csatlakozz hozzánk!

TOP termékek

Helló, a RELAX Babatextil webáruházban jársz

Csapó Ivett - R E L A X Babatextil Blog

Apró zenerajongók

2011.02.07 18:19
Zene… mindannyiunk életének része. Kinek így, kinek úgy. Hitted volna, hogy Babád már a pocakodban folyton „zenével” van körülvéve? Ez a zene az Anya szívdobogása, a ki- és belégzésének ritmusa.

Már a negyedik hónaptól reagál a Baba a beszűrődő zenére. Egy német kutató orvos szisztematikusan vizsgálta a zene magzatra gyakorolt hatását. A legmegnyugtatóbban Vivaldi és Mozart zenéje hat rájuk, derült ki a kutatásból. A kísérleti csoportban a két zeneszerző műveire minden magzat megnyugodott, szívverésük egyenletessé vált. A ritmusanalízis azt is kimutatta, hogy e két zeneszerző kompozícióinak ritmusképlete áll a legközelebb az anyai szívdobogáshoz, a légzési ritmushoz. Ezzel szemben Beethovenre, Brahmsra és a rockzenére heves rugdalózásba kezdtek a Babák, zaklatottak lettek.

Egy másik kísérlet azt is alátámasztja, hogy a csecsemők születésük után felismerik a pocakban hallott dallamokat. Ezt a sírás abbahagyásával hozták a kutatók tudomására.

Újabban francia akusztikus fiziológusok mutatták ki, hogy ha az anya belső hangján beszél a magzatához, arra a magzat szívfrekvencia-változással reagál. De még ennél is érdekesebb, hogy ha csak gondol rá, a pici arra is szívfrekvencia változással reagál. Tehát már az sem mindegy, hogy az anya mit mond a magzatának vagy mit gondol róla.

A muzikalitás fejlődésének másik fontos szerve az egyensúlyi rendszerünk. A fej orientációjának és mozgásának regisztrálása a fő funkciója. Egy ugyancsak francia kutató kiderítette, hogy az egyensúlyi rendszerünk a ritmus érzékeléséért is felelős. E rendszer érzékenységének köszönhetően képes a baba az anya összes mozgásának az érzékelésére. Az a zene, ami nemcsak a hallókürtöt, hanem az egyensúlyérzékelő rendszert is ingerli, lényegesen nagyobb hatással van a magzatra, mint a csak hallott. A passzív zenehallgatásnak, amelybe az anya teste nem kapcsolódik be, nincs olyan fejlesztő hatása a magzati intelligenciára és zenei érzékre, mint amikor maga a kismama énekel babájának, és az ének ritmusára mozog is, vagy a hallott zene ritmusára táncolgat. A svéd kutatók bebizonyították, hogy nagyobb súlyú aggyal jönnek a világra azok a babák, akik az anyaméhben rendszeresen hallgattak zenét. (Forrás: babaszoba.hu)

A rendszeres zenehallgatás, éneklés Kismamának és Babának is javasolt, hiszen nem lehet elég korán kezdeni!

 

Szeretettel,

 

Csapó Ivett

csi

RELAX Babatextil