Csatlakozz hozzánk!

TOP termékek

Helló, a RELAX Babatextil webáruházban jársz

Csapó Ivett - R E L A X Babatextil Blog

Babakocsi kontra hordozás

2011.01.26 12:21
A Babával való közlekedéssel kapcsolatban elsőre szinte mindenkinek a babakocsi jut az eszébe. De miért is? Nem elég, hogy drága, sok helyet foglal, még nehéz is, ráadásul sok Baba nem szeret benne hosszabb időt tölteni. Így a babakocsi kérdést már meg is beszéltük. Na de akkor hogyan közlekedjünk? Itt a hordozás lehetősége, ami nemcsak kényelmes, hanem egy csodálatos kapcsolat is Baba és Mama között.

A hordozáshoz csak egy hordozóra van szükség, ami könnyű, kis helyen elfér és töredékébe kerül egy babakocsiénak. Gondolj csak bele, nincsenek többé korlátok, kinyílik a világ! Nyugodtan útnak indulhatsz Babáddal, könnyen le- és fel tudsz szállni a közlekedési eszközökre, a lépcsőzés sem okoz gondot, ráadásul mindkét kezed szabadon marad, ami szintén nem egy utolsó szempont. Ezek voltak a tiszta tények.

Most nézzük, hogy ezek mellett milyen lelki szempontok szólnak a hordozás mellett. Ha magad elé képzelsz egy kismamát a pocakjában a Babával, aztán pedig egy Anyukát a hordozott Babájával, szinte ugyanazt a képet látod, igaz? Mivel 9 hónapig egy egységet alkottak ők ketten, így mi sem természetesebb, hogy a születés után is tovább erősítsük ezt az egységet. Mondtatjuk úgy is, hogy egy átmenetet jelent az anyaméhből a kinti világba. A hordozás elősegíti a Baba és a Szülő (akár az Apa is!) közötti kötődést, a bizalom alapját. A Babát megnyugtatja a testközelség. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az, hogy a hordozott Baba kevesebbet sír és többet alszik. A hordozóban a Babát szoptatni is lehet, ráadásul a Baba közelsége fokozza a tejtermelést.

Anatómiai és ortopédiai szempontból is verhetetlen a hordozó. Szemben a kenguruk többségével, ahol a Baba alátámasztása kis pontra és rendkívül érzékeny részre összpontosul, a hordozóban a gyermek popsijának teljes felületén ül, ami kényelmesebb Neki, biztonságosabb és sokkal egészségesebb. Ráadásul lába terpesztve van, ami a csípőficam megelőzésére illetve gyógyítására szelíd, és hatékony lehetőséget teremt. Hiszen egy újszülött eleve hordozásra van kódolva: fogó- és ölelő reflexszel születik, lábait felhúzva, terpeszben tartja. Az Anya szemszögéből nézve is ideális: a speciális megkötési módok révén a baba súlya egyenletesen oszlik el, így nem fáj az édesanyák háta az egyenetlen terheléstől.

 

Milyen hordozót válasszak?

A rugalmas kendő legnagyobb előnye, hogy puha, „ölelős”, könnyen kezelhető, könnyű megkötni. Ez a kendő típus a legkényelmesebb egy pici Babának, ezért mi újszülötteknek mindig ezt ajánljuk. Biztosan, de puhán tart, nem vág be sehol sem, a Baba apró mozgásait követi. Megkötése kezdőknek könnyebb, mert végső szorosságra állítható a baba nélkül, s a kendő szárainak nyújtásával a megkötés után is bebújtatható a hordozott. A rugalmas kendő ideális eszköz elöl hordozáshoz, de csípőn és háton hordozáshoz kényelmesebb lehet majd a Mei-Tai.

A Liliputi® rugalmas kendő 2 méretben kapható. Átlagos testalkatúaknak elég az S-es méret, míg magasabb hordozó személyeknek érdemes az L-est választaniuk. Egyszínű és mintás változatban is kapható. Hölgyek! Ez a kendő öltöztet!

 

A Mei-tai, egy hatékony babahordozó eszköz, melynek története évszázadokra nyúlik vissza, és ami ma nyugaton a reneszánszát éli. A hordozó gyökerei Ázsiában keresendők, ahol az anyák gyakran hordozták úgy gyermekeiket, hogy egy kendő segítségével testükre kötözték őket. A modern mei-tai-ok, a mai kor követelményeinek, illetve a nyugati ember életvitelének megfelelően átalakultak. A test-rész (body), formázott lett, ami illeszkedik a hordozott baba testfelépítéséhez. Különleges, változatos színű és mintájú anyagokból készültek, hogy mindenki megtalálja saját stílusának megfelelőt. Pántjai párnázottak, hogy, hosszabb távon használva se legyen kényelmetlen. A mei-tai, - ha fogalmazhatunk így,  -  átmenetet képez a hordozókendő, és az ergonomikus csatos hordozó között.  Könnyebb felkötni, mint a hordozókendőt, de mégis megvan benne az a „hagyományosság”, melyet oly sokan keresnek a babahordozásban. Ezzel a hordozóval is hordozhatod babádat, elöl, csípőn vagy a hátadon. Felkötése elsőre könnyen megtanulható, és nem kell nagy rutin hozzá, hogy magabiztosan, fesztelenül hordozd benne gyermeked. Az alvócsuklyának kisebb babáknál nincs még jelentősége, - ekkor az ívelt fejtámasz biztosan tart, - de később hasznos lehet, ha gyermeked elalszik a hordozóban.

 

Ergonómiai szempontból a csatos hordozó a legjobb választás. Különleges anyagból készült, rugalmas, de erős tartású derékpántja, és vastagon párnázott széles vállpántja, tökéletesen osztja szét a súlyt, ezért nehezebb gyermekeket is hordozhatunk vele fáradság nélkül, hosszú órákon keresztül.
Utazáshoz, kirándulásokhoz, igen hatékony eszköz, pillanatok alatt lehet le és fölvenni, és ha egyszer beállítottad méretedre a hevedereket, akkor állítani se kell rajta. Ez a hordozó használható elöl, csípőn és háton hordozáshoz is. Nagyobb súlyú gyermekeket háton hordva lesz kényelmesebb, de ezt úgyis gyorsan kitapasztalod, Neked, hogy a legjobb. Ezen a hordozón alvócsuklya gondoskodik arról, hogy ha gyermekednek alvás közben is legyen mi tartsa fejét. Nem mindenkinél van szükség erre, így a kapucni lecsatolható. A mintás változatok újszülött betéttel vannak ellátva.

 

Szeretettel,

 

Csapó Ivett

csi

RELAX Babatextil