Csatlakozz hozzánk!

TOP termékek

Helló, a RELAX Babatextil webáruházban jársz

Csapó Ivett - R E L A X Babatextil Blog

Hangolódj rá!

2011.01.16 22:05
Nekünk nőknek, az élet egyik legnagyobb ajándéka az a kilenc hónap, míg gyermekünket a szívünk alatt hordjuk. Ez a varázslatos állapot változást eredményez minden nő életében. Nemcsak fizikai változásról van szó, bár ez szemmel látható, látványos része a várandósságnak. Ennél sokkal fontosabb a megfoghatatlan lelki változás, az anyaságba való átalakulás.

A kismama jóga mindkét szempontból tökéletes felkészülést nyújt: nemcsak fizikailag, de mentálisan is felkészít a szülésre. A várandósság időszakában nagy szükséged van arra, hogy a testedet karban tartsd. A speciálisan kismamáknak kifejlesztett jógagyakorlatok rendkívül jó megoldást kínálnak fittséged megtartására. A könnyed, folyamatos mozgásban végzett gyakorlatok segítik a szükséges izmok megerősítését és megnyújtását. Emellett a légző gyakorlatok és relaxációs technikák segítségével feloldódik a benned levő feszültség és élesedik a koncentrációs készség.

Egy kismama jóga órának meglévő „forgatókönyve” van, több részből tevődik össze. Ennek ellenére semmi nem kötelező! Minden gyakorlatból csak annyit végezz, amennyi jólesik. Az óra egyaránt tartalmaz klasszikus jógaelemeket, ászanákat, speciális légzéseket, relaxációt, meditációt és testérzet figyelést.

- A speciális légzések lazító szerepe segít a ráhangolódásban, fókuszálásban. Nélkülözhetetlen a helyes, erőltetés-mentes hasi légzés elsajátítása, ezáltal az izmok lazítása.

- Az ászanák (testhelyzetek) kismamajógában nem kitartott testhelyzeteket, hanem folytonos, könnyed mozgásban végzett gyakorlatokat jelentenek. Ezek főként a hátizmok erősítését, a gerinc rugalmasságának megtartását, a nyugalmi légzéskapacitás növelését, a csípőízületek rugalmasságát célozzák. Ezeknek a mozdulatoknak nagyon fontos szerepük van a fizikai kondíciód megőrzésében. A folytonos mozgássorok végzése közben időről időre megpihenünk és a testünkben a mozgás hatására lezajló változásokra koncentrálunk. Egyszóval: Figyelj! Hogy mire? A tested jelzéseire, a gyakorlatok hatására.

- A szankalpás relaxáció lényegében autoszuggesztió vagy nevezhetjük agykontrollnak is. A pozitív képekben való gondolkodást, ráhangolódást segíti, ami szintén hozzájárul a testi-lelki ellazuláshoz. Egy pozitív töltetű kijelentő módú megerősítő mondatot gondolj ki magadnak. Például: „Egészséges kisbabát szülök.” Ezt egészen a szülésig ismételd magadban. Bármennyire is hihetetlen, de a gondolataink határoznak meg mindent! Az első pillanattól kezdve kapcsolat van kettőtök között. Egy leírhatatlan kapcsolat. Ahogy Babád növekszik, a Ti kapcsolatotok is változik. A Babára való ráhangolódás is része a gyakorlatoknak, az önmegfigyelés mellett fejlődő Babád megfigyelésére helyezi a hangsúlyt. A mély relaxáció során mind saját testeddel, mind Babáddal mélyebben kapcsolatba kerülhetsz.

- A kismama jóga kapcsán mindig felmerül a gátvédelem is, melyre a gátizom torna segítségével már előre felkészülhetsz. Egy pár könnyen elsajátítható, egyszerű gyakorlat folyamatos ismétlése segítségedre lehet a szülésnél.

A kismama jógát bárki elkezdheti, akit nem tiltott el az orvosa a terhessége alatt a mozgástól. Feltétlenül konzultálj orvosoddal ezügyben! Ideális esetben a 8. hétig bármilyen mozgást végezhetsz. A 8. héttől javasolt szünetet tartani az intenzív mozgásban és csak relaxációs- és légző gyakorlatokat ajánlott végezni. A 14-15. héttől elkezdhető a kismama jóga és egészen a szülésig szabadon gyakorolható. A kismama jóga azoknak is javasolt, akik nem jógáztak korábban.

Ha kedvet kaptál hozzá, próbáld ki bátran! Egy óra után már el tudod dönteni, hogy tetszik-e vagy sem. Ha igen, ne aggódj, a szülés után is folytathatod. Már a Babával általában leghamarabb a 6 hetes kortól elkezdhetitek Baba-Mama Jóga keretében. És ha már „rajongója” lettél a jógának, bármikor nekivághatsz egyedül is.

 

Szeretettel,

 

Csapó Ivett

csi

RELAX Babatextil