Csatlakozz hozzánk!

TOP termékek

Helló, a RELAX Babatextil webáruházban jársz

Csapó Ivett - R E L A X Babatextil Blog

6+1 tipp: Hogyan varázsolj a Babádnak álomszobát, avagy a tökéletes babaszoba receptje hét lépésben

2011.01.05 19:56
Egy babaszoba kialakításánál legelső és legfontosabb szempont a biztonság, majd ezután következik a harmónia és a praktikum. De mindezt hogyan? Összeállítottam egy listát, ami megkönnyíti a dolgod a gyerekszoba tervezésekor. Mire a végére érsz, lelkesen indulsz neki a feladatnak, azt garantálom!

1. tipp: Ne hagyd az utolsó hónapra!

Nem azt mondom, hogy minél előbb rendezd is be a szobát, hanem azt, hogy jó előre gondolt át, mit is szeretnél. Ha már eltervezted a berendezést, így már sokkal egyszerűbb lesz a Baba érkezése előtti, vagy akár a születése utáni egy-két napban beszerezni a bútorokat. Az utolsó hónapban már mindenre vágysz, csak arra nem, hogy bútoráruházakat járj be egész álló nap, hogy kiválaszd azt a bizonyosat… Ha egyedi elképzeléseid vannak, rendeld meg jó előre a bútorokat, mert bizony egyes darabokra heteket, akár hónapokat is várni kell, míg elkészül!

2. tipp: Ideális alapok

Milyen legyen a padló? Parkettát válasszak vagy padlószőnyeget? Tapéta legyen a falon? Vagy csak fessünk ki? Sok-sok kérdés az alapokkal kapcsolatban. Ha parkettát választasz, jó döntést hoztál! Könnyű takarítani és bár nem hideg, elkél rá egy szőnyeg. Ha a padlószőnyeg mellett döntesz, akkor sem tévedtél! Igazán meleg, gyerekszobába való. Sokan nem szeretik, mondván nehéz tisztítani, felmerül a poratka kérdése is. Ma már olyan modern padlószőnyegeket találsz a piacon, amelyek tökéletesen allergiamentesek, jól tisztíthatóak. Legjobb választás a modulszőnyeg, mely nagyobb négyzetekből áll. Így ha véletlenül kifolyik a kakaó, akár ki is cserélheted a foltos kockát. A tapétával kapcsolatban sokkal praktikusabb tanácsot adok: választ a legolcsóbbat! Hogy miért? Előbb-utóbb előkerülnek a zsírkréták, a színes ceruzák és a filctollak. Jaj neked tapéta! Jó ötlet, ha a gyerekszobába újrafesthető tapétát választasz. Egy szemfüles praktika: hagyj egy kisebb területet a falon, ahol firkálhatnak a gyerekek a tapétára! Így csak azt a kis részt kell időnként lecserélned.

3. tipp: Biztonság mindenekelőtt!

Ne csak arra gondolj, hogy a kis csöppség a kiságyban fog feküdni egész nap. Hiszen egy pár hónap múlva már mászni fog, aztán pedig nincs megállj! Előre gondolj például a fiókokra. Már kaphatók olyan változatban is, amelyek kiesés gátlóval vannak ellátva, így még véletlenül sem tudja magára rántani, ha egyszer belekapaszkodik a kis tipegő. Minden veszélyforrást jelenthet, amire eddig nem is gondoltál: bútorok, konnektorok, vezetékek, szekrényajtók, lépcsők, polcok. Ezekre készülj fel előre! A nagyobb szekrényeket, polcos bútorokat fúrd a falhoz; tegyél az asztal sarkára sarokvédő gumit; szerelj fel fiók- és ajtózárat; használj a lápcsők előtt biztonsági kaput; lásd el a konnektorokat dugóval!

4. tipp: Legyen praktikus!

Itt elsősorban arra gondolok, hogy legyen minden funkcionális. Azzal kezdd, hogy számba veszed, mennyi hely áll a rendelkezésetekre. Ha a Babának külön szobája lesz, tervezd meg a játszó-, szórakozó-, pihenő- és alvó-tereket is. Ha kicsi a lakás és kevés a hely, vess be minden praktikát, hogy helyet spórolj. Például használj kombi kiságyat. Ez egybe van építve a pelenkázóval, így igazán praktikus. Később szétszerelhető és gyerek ággyá alakítható. Vagy tárolhatod a kiságy alatt a nem túl gyakran használt holmikat is. Köss a kiságyra zsebes tárolót, így a játékok tárolásának problémája megoldva! Ha nincs külön pelenkázó komód, használj merev pelenkázó lapot, a zsebes tárolót pedig a pelenkázás kellékeivel töltsd meg. Így minden kéznél lesz!

5. tipp: Harmónia a kiegyensúlyozottságért

Személy szerint nagyon ellene vagyok a „habos-babos-baldachinos” megoldásoknak. A „cuki” szobák ideje lejárt! Nehéz megfogalmazni, hogy milyen is egy harmonikus szoba. Legyenek harmóniában a színek, az anyagok, az ívek, a vonalak. Harmonizáljanak egymással a kiegészítők, az ágytextilek. Legyen a személyiségetekhez illő. Ha mindez megvan, érezni fogod a harmóniát!

6. tipp: Ne legyen zsúfolt!

Ne pakold tele a gyerekszobát a Baba születésére. Hidd el, az idő gondoskodik arról, hogy megteljen az a szoba. Jönnek az egyre nagyobb játékok, ezeknek persze új szekrény kell, aztán lassan már nincs hely, hogy játszani is tudjon vele. A bővülő ruhatárról nem is beszélve! A kezdeti időszakban egy nyugodt és kényelmes kis sarokra lesz szükséged a szoptatáshoz, egy kiságyra és egy pelenkázóra, valamint az ezekhez tartozó kiegészítőkre. Ennyi!

+1 tipp: Legyen inger-gazdag!

Hihetetlen, milyen fontos a Babák életében, hogy sok-sok inger érje őket. Úgy szoktam mondani, hogy ne legyen a szoba „steril”. Ne tisztasági szempontból, hanem egy gyerekszoba szempontjából értsd. Legyenek a szobában színek, formák, fények! Ezekről már a legtöbb színpompás játék gondoskodik. Emellett használhatsz mintás bordűrt vagy a mára már legnagyobb divatját élő fali matricát. Játssz a fényekkel is: használj éjjeli fényt vagy kis fali lámpát kedves kis lámpaernyővel. Minek lógassak a gyerek feje fölé baldachint, mikor semmi funkciója nincs, ráadásul korlátozza is a nézelődésben? Hagyjuk, hogy belássa a teret, hagy nézelődjön kedvére! Napközben tegyük kis játszószőnyegre a Babát, így fokozhatjuk a körülötte lévő ingereket. Más nézőpontból látja a világot.

Nem is olyan ördöngösség, ugye? Íme, a tökéletes babaszoba receptje!

Szeretettel,

 

Csapó Ivett

csi

RELAX Babatextil